maandag 2 juni 2008

't Koereurke - Ma 2/6/2008

Beste,

Van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni reed ik in de Franse Alpen de Tour des Pays de Savoie.
Na m'n mooie top10 plaats in de eindstand van de Tour de l'Isard vorig weekend, had ik mij tot doel gesteld een ritzege te behalen in deze lastige ronde.

rit 1 Tour des Pays de Savoie: 2e op 90 deelnemers

Deze rit was de 'gemakkelijkste' van de drie. In de gietende regen werden de eerste 20km verreden. Toen kwamen we met zo'n 25 renners in de spits van de koers terecht. Op de col de Fleuris trok de Fransman Cyril Bessy in de aanval. De benen voelden eigenlijk niet zo super, waarschijnlijk door de grote verplaatsing per auto de dag voordien. Ik liet hem begaan, maar goed 2km later trok ikzelf in de tegenaanval. Dit met nog 40km voor de boeg. Ik wou de leider bijhalen, maar dat zou me niet lukken. Deze rit was Bessy zowat op het lijf geschreven vanwege niet steile beklimmingen. Ook de slotklim naar Le Grand Bornand was constant 2-3% omhoog. Ik eindigde uiteindelijk na een lange solo-raid knap als 2e, op goed 2 minuten van laatstejaarsbelofte Cyril Bessy (Roanne). Amper 14 seconden later kwam een eerste pelotonnetje van 22 man nog akelig dicht bij mij. Achteraf bekeken had ik er beter aan gedaan direct mee te gaan met Bessy, maarja. Ik werd wel gehuldigd met de witte trui van beste jongere. Die trui herkende ik nog van vorig jaar.

rit 2 Tour des Pays de Savoie: 3e

Deze rit van 137km kwam aan op La Toussuire, een bekend skioord. In de vorige Tour won Michael Rasmussen er nog een rit. In het begin waren er 2 kleine beklimmingen. In de afdaling van de laatste van die beklimmingen toonden de mannen van de ploeg van Chambéry (satellietploeg AG2R) dat ze een voor een uitmuntende dalers zijn. Zo kwam het dat hun voltallige ploeg + nog 8 andere renners voorop kwamen. Ik daarentegen werd fel geviseerd door leider Bessy. Ook het peloton lag in meerdere stukken en ik zat in de eerste groep. We gingen nog heel goed vooruit, maar eens alles weer samensmolt, was het tempo volledig zoek. Bij de koplopers daarentegen ging het plankgas, want daar offerden 3 renners van Chambéry zich op voor hun kopman Guillaume Bonnafond, vorige week nog winnaar van de Tour de l'Isard. In de vallei, op goed 25km van het begin van de slotklim, probeerde ik samen met ploegmaat Olivier Maes en nog enkele anderen mij af te zonderen van het vervelende peloton, maar de ploeg van Bessy liet niet begaan. Ik moest me er bij neerleggen en wachten tot aan de voet van La Toussuire om toe te slaan, want ik voelde me al de hele koers goed. Met 3'40" achterstand op de groep Bonnafond begonnen we aan de 17km lange klim van 500 naar 1750 meter hoogte. Ploegmaat Thomas Vedel Kvist bracht me in uitstekende stelling naar de voet. Toen bepaalde ik al direct het tempo. In trosjes vlogen ze eraf. Na goed 1km klimmen versnelde ploegmaat Olivier Maes. Ik bleef samen met ploegmaat Yannick Wellens een goed tempo fietsen. Met nog 12km te gaan liet ik de rest in de steek, op zoek naar Ollie. Eens bij Ollie gekomen bleef ik goed in m'n ritme en raapte in m'n eentje vele overgebleven vluchters op. Uiteindelijk kon ik 2 vluchters niet meer inhalen en werd zo 3e op 1'10" van winnaar Guillaume Bonnafond en zijn metgezel, de Est Sander Maasing. Conclusie: ik reed een schitterende klim en haal zo'n 2 en een halve minuut in op Bonnafond! Met de superbenen van vandaag moest ik de ritwinnaar zijn, zonder twijfel, maar de dalerscapaciteiten en het uiterst tactische inzicht van Chambéry C.F. hebben er anders over beslist. In de stand sta ik nu ook 3e op 57 seconden van Guillaume. De jongerentrui is nu in handen van Sander Maasing. Ik volg op 54". Wel voer ik het bergklassement aan met gelijk aantal punten als Cyril Bessy.

rit 3 Tour des Pays de Savoie: 5e

120km over col du Grand Cucheron en col du Granier. Al snel was het voor mij duidelijk dat ik niet over die superbenen van gisteren beschikte. Superbenen had Bonnafond duidelijk weer wel. Hij zag dat ik het moeilijk had en demarreerde. 2e in de stand Maasing ging mee, maar zou uiteindelijk ook die inspanning cash betalen. Bonnafond zou uiteindelijk met duidelijk verschil zijn tweede ritzege pakken en de eindzege in de loodzware Tour des Pays de Savoie. Ik hield mijn eigen tempo aan en probeerde niet te panikeren. Bonnafond haalde op de top van de Cucheron zijn eerder ontsnapte ploegmaat Julien Berard (4e in klassement) bij en samen maakten ze er een koppeltijdritje van richting Granier. In de achtervolging was er een groepje van 6 met ploegmaat Olivier Maes. Ik bevond mij in een 2e groepje die in de vallei aandikte tot zo'n 25 renners. Naast eerst Yannick Wellens vond later ook onze Deen Thomas Kvist aansluiting in deze groep. Zij leverden uitstekend werk voor mij, zodat ik op de col du Granier indien mogelijk nog een en ander zou kunnen rechtzetten. En zo gebeurde het. Nadat Yannick en ikzelf eerst een hoog tempo oplegden, en zo 20 renners deden lossen uit onze groep, besloot ik alleen de steile klim verder te zetten. Wat later zag ik in de verte Olivier rijden met 2 ander. Dat motiveerde en op 5km van de top vond ik de aansluiting. Toen merkte ik dat ook beste jongere Maasing en een renner van Chambéry in deze groep zaten. We raapten nog wat renners op en uiteindelijk mochten we sprinten voor de 5e plaats. Ik won het sprintje.

EINDSTAND TOUR DES PAYS DE SAVOIE: 4e
Ik verloor nog mijn podiumplaatsje in de eindstand aan Julien Berard (Chambéry), maar kan toch zeer tevreden terugblikken op mijn bijzonder regelmatig gereden Tour des Pays de Savoie. Enkel die ritzege die ik me tot doel gesteld had, bleef mede door de sterke Chambéry-ploeg uit. Maar verliezen van Guillaume Bonnafond, die volgend jaar prof word bij AG2R, is geen schande!
Tevens werd ik ook nog 2e in het jongerenklassement en 2e in het bergklassement! In het ploegklassement werden we eerste met ruime voorsprong.

Nu doe ik het enkele dagen wat rustiger aan om zo wat te bekomen van voorbij 3 rittenwedstrijden.
Dan is het opbouwen naar de zware Ardennenklassieker Romsée-Stavelot-Romsée op 17/06 en de Ardense Pijl op 22/06 (onder voorbehoud-selectie van de ploeg).

Au revoir mes supporters,

Fabrice

4 opmerkingen:

Jos REDIERS zei

Fabrice , nogmaals proficiat , en bedankt voor je positieve woorden voor Yannick , het zal hem , als "jonkie" veel deugd doen .

Jos

Léo Menville zei

Salut Fabrice! Félicitation pour tes belles performances sur le Tour du Pays de Savoie. Comme quoi la France te réussi pas mal. à bientôt sur les routes...

Willy & Christine zei

Proficiat , Fabrice een zeer goede
en regelmatige internationale prestatie , misschien ontbreekt de kers , maar dat komt nog wel
Groetjes Willy en Christine

Anoniem zei

Fabrice ,Proficiat met je prestatie
Je bent misschien geen winnaar , maar je kunt wel met de beste mee ,
en dat internationaal
We blijven duimen
Groetjes , Wily & Christine